Връх Радомир (2029 м.)

 • DSC_7116
 • Беласица-1
 • DSC_7069
 • DSC_7079
 • 1024px-Kalabak_IMG_4600

Място Category: Планински туризъм

Profile
Profile
Photos
Карта
Отзиви
Свързани обяви
 • Връх Радомир (2029 м н.в.) е най-високият в планина Беласица

  Има пирамидална форма и е покрит с ниска растителност, а западните и южните му склонове са стръмни. До 1942 г. се е наричал Калабак, след преименуването носи името на сина на цар Самуил – Гаврил Радомир.

  От върха се виждат земите на три държави – Македония, Гърция и България. На североизток в далечината са върховете на Пирин и Рила, в по-преден план са китните беласишки села и долините на река Струмешница и Струма. На изток е друга гранична планина – Славянка (Алиботуш), а на юг се вижда езерото Киркини. В западна посока са беласишките възвишения към връх Тумба, по които минава държавната граница.

  Връх Радомир е включен в инициативата на БТС „Покорител на 10-те планински първенци“.

  Традиционните маршрути за изкачване на връх Радомир са от град Петрич през хижа Конгур или х. Беласица и от село Самуилово през хижа Лопово.

  Петрич – х. „Конгур“ – връх Радомир 

  От град Петрич тръгвате по една от двете маркирани пътеки за хижа „Конгур“ – жълтата маркировка е по-кратка и стръмна, докато червената заобикаля повече и на места следва асфалтовия път водещ към намиращата се в ниската част на планината хижа „Беласица“. Малко преди заслон „Розова поляна“ пътеките се сливат и след около 20 минути се излиза на хижа Конгур. Цялото разстояние от Петрич до х. Конгур се взема за около 3 часа.  След хижата пътеката нагоре е една, като на няколко места има възможност да се мине напряко. Ако се пропусне дадена отбивка след малко има възможност отново да се мине напряко през гората. След около час ще излезете на билото, от където ще се открият невероятни гледки. Оттук може да продължите на запад по широкия билен път, който минава по цялата планина или да се качите на връх Конгур и да вървите по пътеката следваща самото било. Зимният маршрут минава по билото, тъй като пътя подсича лавиноопасни склонове. Радомир се намира на гранична пирамида №24.

   

  Село Самуилово  – Лопово – връх Радомир

  От село Самуилово може да тръгнете по коларски път до х. Лопово. Самата хижа „Лопово“ остава малко встрани от маршрута, но ще видите постройки вдясно от пътя. Продължавате нагоре през гората, за да излезете на билото западно от връх Радомир. На седловината между Радомир и първия връх западно от него напускате черния път и тръгвате по пътеката право нагоре към върха. Западната страна на върха е стръмна, но е предимно тревиста и през лятото е безпроблемна за изкачване.

  Връх Радомир (2029 м.)
  Оценете ни

 • Не бяха намерени записи

  За съжаление не бяха намерени записи. Моля, коригирайте критериите си за търсене и опитайте отново.

  Гугъл картата не е заредена

  За съжаление не може да се зареди API на Google Карти.

 • Остави оценка

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  wp-puzzle.com logo