Туризъм в Петрич

Изживяване отвъд очакването

Забележителности

Видове Туризъм

Petrich Museum

Исторически Музей Петрич

Исторически Музей Петрич събира, съхранява, опазва и популяризира културното наследство на община Петрич.

Музеят е основан през 1966 г. като музейна сбирка. През 2006 г. с решение на Общински съвет е преобразуван в Исторически музей. Доскоро помещаван в читалище „Братя Миладинови”, от май 2022 год. е в новия си дом, намиращ се в Градски парк Петрич.

Музеят е с модерен индустриален дизайн, сред паркова среда, която прелива върху зелените фасади.

С похватите на съвременната музеология, с много интерактивни и технологични решения са представени най-ценните артефакти, а експозициите са подредени в три основни направления: Археология, История и Етнография.

Heraclea Sintica

Античен град Хераклея Синтика

Повече от век учените спорят къде точно е тайнствения град, за който още Омир пише – града на хераклейците…Случайно заловен надпис през 2002г. разкрива неподозирана тайна – античния град Хераклея Синтика стои застинал край Рупите. Траки, македони, елини и римляни са оставили своя отпечатък върху значимата и драматична история на античен полис.

Основан в средата на IVв.пр.Хр., градът е просъществувал близо десет века.Разрушен от две последователни мощни земетресения в края на IVв. и началото на Vв.През своето съществуване Хераклея Синтика е имал съществена роля в римската провинция Македония.

Археологическите проучвания продължават и в момента и нови и неподозирани открития излизат пред очите на посетителите. Системни археологически проучвания се провеждат от 2007г., а очакванията на учените са, че най-интересното тепърва предстои…

Samuil Fortress

Самуилова Крепост

Самуилова крепост е исторически обект, издигнал се в X век в близост до Петрич, във важен период от българската история. Построена по време на управлението на българския цар Самуил, крепостта е била не само стратегическо укрепено място, но и символ на силата и величието на българското владичество. Крепостта е осигурявала изключителни възможности за наблюдение и защита, което я прави ключова точка в средновековната българска история.

Стените и кулите на Самуилова крепост, запазени до днес, са впечатляващ пример за средновековна военна архитектура. Посетителите могат да се насладят на прекрасни гледки към околностите и да разгледат археологически открития, свързани с живота и историята на крепостта. Тя е не само атракция за туристи, но и важен източник на знание за българското наследство и култура.

Hose of Vanga

Къща Ванга

Къщата на Ванга представлява историческа забележителност в град Петрич, която е домът на известната българска ясновидка и целителка Ванга. Тя е привлекла вниманието на хиляди хора от цял свят, които се интересуват от мистериите на човешкия ум и възможностите за предвиждане на бъдещи събития.

Къщата представлява типичен български дом от 19-ти век и е превърната в музей, където посетителите могат да видят предмети и артефакти от живота и дейността на Ванга. В музея се съхраняват различни предмети, свързани с нейната работа като книги, снимки и лични вещи.

Посещението на Къщата на Ванга е възможност да се запознаете по-добре с историята и легендите, свързани с тази изключителна личност, както и да разгадаете тайните на нейните предсказания и уникални способности.

Петрич

Открийте красотата и богатството на Петрич - градът на историята, културата и природата.

Изживейте миналото, преоткрийте бъдещето - гарантирани впечатления, незабравими моменти!

Връзки
Контакти

ул. „Цар Борис III” № 24

087 911 9840

tic@oapetrich.bg

© 2024 VisitPetrich. All Rights Reserved | Created by Сиско Груп